divendres, 8 de maig del 2009

Me "xití" ieri at Tucutumato...



Ieri, el gran (o petit, segons es miri el dia i els articles) Iu Forn escrivia al miracle de la premsa escrita catalana -que no és altre que el diari Avui- sobre el tema que més es pot estirar: la democràcia. M´agradaria saber la quantitat de columnistes, col·laboradors i canalla periodística in general que s´ha tret les castanyes del foc parlant d´un tema tan ensopegador com avorrit.
Quan hi ha un aniversari proper o un senyor o senyora que vol mostrar ses vivències, es recorre a la Consti; emplenadora de programes, d´informatius especials mostrant la patètica i curta història d´una paperassa que es compleix segons interessi.
De tota manera, a mi la Consti ni fa ni fum... perquè passa com amb la sanitat pública: tothom i totdon l´accepta, però té parts obscures que més d´un no podem suportar.
El cas és ben clar: com puc creure en una constitució que em diu que hi ha quatre llengües oficials a l´estat i que em mira malament quan estudio un d´ells? M´he allunyat d´una llengua rica i maquíssima, com és l´euskera i no per voluntat pròpia (que consti); i tot per les poques opcions oferides, perquè quan s´estudia l´éuskar es pensen que tens tendències etarres, que vols fer d´intèrpret a l´Arnaldo Otegi i que vols posar una bomba lapa sota el cotxe d´aquell que no et caigui massa bé.
Em parlen d´una igualtat que no existeix, de la llibertat d´expressió i de tantes altres coses que no s´acaben de complir... perquè jo puc anar pel carrer eclècticament vestida i no se m´acaba d´acceptar; no sé ben bé perquè, però al País (valensiano) et miren i remiren i remiren si ets una mica diferent i moltes, moltes po(r)ques persones semblen tenir una happy face, i t´amarguen i caus a la més trista de les desídies. Per què això no és anticonstitucional? Algú em matarà amb la mirada si estudio gallec (o millor dit, portugués)? Faré d´intèrpret qualsevol dia a l´Arnaldo?
El títol d´aquest petit escrit ve a dir, amb una subtil i delicada barreja de valensiano canyí, italià, anglés i guatamaltec, que qui fos es va anar ahir al llit quan es trobava a Tucutumato...